It’s our job om de meest interessante mensen uit de bureauwereld te ontmoeten en ze te koppelen aan mooie opdrachtgevers. Stuk voor stuk top kandidaten waar je wat van kunt leren, dus voor ons de reden om ze aan de hand van een aantal vragen aan jullie voor te stellen!
Wie ben je?
Rodger Beekman. Ik ben 52, geboren en getogen Amsterdammer, maar woon al 11 jaar in Utrecht of het buitenland.
Hoe ben je in contact gekomen met AMACOM Recruitment?
Ik ken Laura al een jaar of tien, denk ik. En heb AMACOM altijd goed gevolgd.
Waar werk je en wat doe je daar precies, of wat is je laatste functie geweest en wat deed je daar?
Ten tijde van het beantwoorden van dit interview werk ik als “chief experience” bij PwC’s experience center. Maar wanneer dit geplaatst wordt zal ik in diezelfde functie werken bij 60 layers of cake. Die functie zegt misschien niet iedereen iets, dus wellicht is een korte uitleg goed. Een chief creative officer houdt zich bezig met het faciliteren van creativiteit. Zij of hij zal alle ECD’s aansturen en begeleiden in het aansturen en begeleiden van alle CD’s en zo is er overzicht over alles wat er creatief gemaakt wordt. Een chief experience ziet dat nóg breder; vanuit het inzicht dat ALLES een ervaring is, ook hoe je je nieuwe veters in je oude schoenen doet, tot aan het kopen van je nieuwe auto, laat zien dat nadenken over de menselijke ervaring die merken en bedrijven moeten faciliteren breder is dat het communicatieve, vaak “merkboodschap”-gedragen onderdeel. Het ligt dicht bij elkaar en in essentie is het niet wezenlijk anders. Het draait bij beiden om mensen iets te laten ervaren, voelen en doen. Maar ik ervaar de CXO rol als breder dan de CCO rol, omdat we ook over business modellen en emerging technology nadenken.
Wat spreekt je zo aan in deze job?
Het echte pionieren. Toen PwC me drie jaar geleden vroeg was de rol van CX of CXO nog vrij jong en zeker voor een consultancy organisatie als PwC totaal onbekend terrein. Het pionier aspect van de rol én de omgeving spraken me enorm aan. Dit naast het feit dat de omgeving van een consultancy me aansprak, om hiermee nog dichter bij het vuur te mogen zitten.
Van welke cases/campagnes kunnen we je kennen?
Het is redelijk lang geleden dat ik een campagne voor Nederland gemaakt heb. Het laatste zichtbare was een product innovation voor Nutrilon bij Havas, nu Havas Lemz. Daarvoor was het laatst zichtbare werk campagnes voor McDonalds bij DDB, voor Lays en M&M’s bij FHV/BBDO. En daarvoor werk voor Filofax en Weekend of Terror bij BSUR. Mijn recentere zichtbare en bekroonde werk heb ik in Rusland en het Midden Oosten gemaakt. Alhoewel het BSUR werk ook veel gewonnen heeft.
Voor welk merk zou je heel graag nog willen werken?
Ik heb mezelf jaren geleden als “purpose” gegeven dat ik een zo positief mogelijk bijdrage aan de evolutie wil geven. Dat lukt maar 20% van de tijd. Maar voor elk merk of product dat het leven van mensen en het welzijn van de planeet bevordert, zou ik graag willen werken.
Wat zou ieder kantoor volgens jou moeten hebben?
Zelfreflectie en een goed gevoel voor humor. Een zoveel mogelijk huiselijke inrichting, een plek waar je je welkom voelt. Welkom als mens, in plaats van werknemer.
Wat zou jij graag verbeterd zien worden op het gebied van recruitment?
Ooit zag ik een oproep van, ik geloof, Google. In de advertentie stond “if you think you are the right person for our development team, call the number written down”. En daaronder stond een super ingewikkelde berekening. De uitkomst van die berekening was het telefoonnummer dat men moest bellen. Er belde uiteindelijk vijf mensen, waarvan er vier werden aangenomen. Dit zou meer moeten gebeuren. Dat het proces al meteen de juiste schifting maakt en selectie niet alleen op persoonlijke voorkeur of gevoel gebeurt.
Welke bijbaantjes heb je vroeger gehad?
Ik heb kortstondig een krantenwijk gehad, dat vond ik niet leuk. Daarna heb ik jaren bijbaantjes bij slagers gehad, voornamelijk als schoonmaker. Daarna had ik als bijbaantje “letters bijtekenen” bij de Zetbazen, en zo ben ik de bureauwereld ingewandeld.
Welke hotspot in jouw stad mis je het meest tijdens Corona?
Hotspot is vrij subjectief, maar ik mis Soho House en de mensen die ik daar ontmoet enorm momenteel vanwege COVID-19.
Welk nummer moeten wij zeker op onze office-playlist zetten?
ROAD, van Lane 8.
Wat is je meest gebruikte app?
De laatste paar dagen WordPress om de 60 layers of cake website weer op te strakken. Maar volgens mijn wekelijke analytics is dat WhatsApp.
Durf je te zeggen wat je gemiddelde schermtijd per dag is?
Tijdens corona veel minder dan normaal. Soms maar twee uur. Maar normaal toch snel acht tot tien uur, verdeeld over mijn iPhone en iPad Pro.
Wat zijn je goals voor dit jaar?
Ik heb in 2,5 jaar PwC heel veel over “de andere zijde” geleerd. Met deze kennis zou ik een aantal grote vergissingen in het verleden niet gemaakt hebben. Ik wil met nu toeleggen om alle opgedane ervaring te gebruiken om de beste Rodger ooit te worden.
Wat is jouw beste tip op werkgebied?
Ik zou iedereen willen adviseren om een heel duidelijk doel voor jezelf te nemen. En als je dichtbij dat doel komt, meteen weer een nieuw doel te definiëren, zodat je jezelf steeds weer blijft uitdagen en vernieuwen. Daarnaast wil ik tegen iedereen zeggen: werk zoveel als je kunt met mensen die fundamenteel anders zijn dan jij zelf bent. En als je naar het buitenland kunt... GO!
Wat zijn volgens jou de buzzwoorden/trends van dit jaar?
Experience design. Experience funnel. Experience roadmap. Tool. Platform.
Wat zie je gebeuren op het gebied van social platforms? We zien veel voorbij komen op TikTok, maar zijn er nog andere ontwikkelingen op dit gebied?
Ik ben zelf een groot fan van TikTok. Het heeft een leuke entertainmentwaarde en daar hebben mensen behoefte aan. Ik denk dat je ook bij TikTok zal zien dat op het moment dat het commercieel wordt begrepen en merken het massaal gaan gebruiken, iedereen door hopt naar the next hot thing. Dat is zo leuk aan deze tijd: iemand beantwoordt een behoefte bij mensen, zeg TikTok; mensen springen erop. Dan beginnen merken mee te doen en sluipen die wereld/platform binnen; mensen haken weer af. Dan komt er weer iemand met een leuk nieuw ding... And evolution continues. Merken proberen mensen in te halen, maar als ze niet voldoen aan een behoefte, lopen die mensen gewoon weer door. Net als bij een marktkraam.
Hoe blijf jij op de hoogte van ontwikkelingen in de sector en wat is je favoriete bron?
Ik volg veel van Think with Google, elke dag een update van AdAge. En voor de rest wat mijn netwerk met me deelt of op Instagram zet.
Hoe heb je deze periode (Coronatijd) ervaren? Hoe ging de omgang met je collega’s, hoe beviel het thuiswerken en wat merk je qua verschil qua contacten met opdrachtgevers?
Ik ervaar het als een goed reflectiemoment. Ik zie het zo: je bent je telefoon kwijt met al je nummers en al je contacten. Alles is weg. Je koopt een nieuwe telefoon en stelt jezelf de volgende vraag: voor wie ga ik nu écht moeite doen om weer in contact te komen? Wat en wie is nu écht belangrijk voor me? Ik vind het een zuiverende en zeer leerzaam ervaring en de mensen waarmee ik steeds contact heb gehouden staan ook echt heel dichtbij me. En de mensen die moeite hebben gedaan om mij weer te vinden nog meer. Dat alles opnieuw op een weegschaal is gelegd, is denk ik erg goed.
Welke commercial/campagne m.b.t. Corona vind jij eruit springen?
Geen enkele. Sterker nog, ik stoor me er aan. Ik denk dat deze periode ons een wijze les aanbiedt en dat (te) veel mensen deze negeren en er “omheen” werken.
Wat is jouw favoriete video tool om in contact te blijven met collega’s of vrienden?
Ik ben niet zo grote fan van de groeps-calls, maar Zoom werkt goed. Interessant om te zien hoe Skype hun voorsprong verloor, simpelweg door niet op tijd een verandering in behoefte te zien aankomen. Verder gebruik ik graag MURAL. Dat is een virtuele muur waarop je kunt werken en brainstormen met mensen op verschillende locaties.
Wat is jouw visie voor bedrijven en bureaus de komende tijd? Of hoe denk jij dat bedrijven en bureaus zich post-Corona gaan ontwikkelen?
Iedereen die de afgelopen jaren nadacht over een digitale transformatie is hard ingehaald door de realiteit. Ik zou iedereen adviseren om hier nu vol op in te zetten en alle lessen van de afgelopen periode aangaande menselijke behoefte mee te nemen. Ik sprak iemand van een bureau in Amsterdam met 70 medewerkers. De directie stuurde een mail naar iedereen met de vraag “in juni gaat het kantoor weer open, wie wil op kantoor komen werken en wie wil thuis blijven werken?”. Negen van hen wilde naar kantoor komen. Digitalisering is de nieuwe norm, omdat het voldoen aan de behoefte aan vrijheid bij heel veel mensen. Daarin schuilen ook weer veel nieuwe uitdagingen. Het is een interessante tijd.
Verander verder je structuur van gelaagdheid naar een platte structuur. Ik zelf werk met het holacracy model, waarbinnen voor elke opdracht en situatie een organische structuur ontstaat. Hierbinnen krijgen mensen veel meer ruimte. Ik heb moeite om me weer CXO te noemen, die titel impliceert gelaagdheid. Maar de wereld is er nog niet aan toe om geen titels meer te hebben. Als ik mezelf “creative” noem zal ik niet meer voor jury's gevraagd worden, als CXO is die kans groter. Datzelfde geldt voor een board meeting. Een “creative” met een gele (of dan weer blauwe) bril begint in de hoofden van board members toch minder sterk aan zijn verhaal dan de CXO. Dit is super oppervlakkig, maar helaas nog wel de realiteit. In een voor mij ideale wereld begint iedereen gelijk, en is het werk en proces leidend.