WAAROM JE JE OOK TIJDENS DE CORONA CRISIS MOET BLIJVEN FOCUSSEN OP RECRUITMENT

Veel bureaus hebben vanwege uitgestelde campagnes gekozen voor een hiring freeze. Toch biedt recruitment in deze tijden ook een aantal kansen en kan het verstandig zijn juist nu in talent te investeren.We weten allemaal hoe lastig het voor deze crisis was om aan goede(!) kandidaten te komen. Er werd van alle kanten aan ze getrokken, kandidaten waren enorm kritisch en hadden vaak verschillende lijntjes open staan. Nu veel bedrijven zich afwachtend opstellen en de search naar het beste talent hebben stopgezet, is er een stuk minder concurrentie van andere bureaus. We bevinden ons in de stilte voor de storm en de war on talent zal straks tien keer zo hard worden hervat, dus dit kan juist de kans zijn om dit voor te zijn. Zorg dat je niet weer achteraan moet sluiten wanneer de crisis straks voorbij is!


Vooruitzien is regeren
Veel bedrijven vinden het lastig om verder te kijken dan een paar weken; we weten nog niet waar het naar toe gaat en hoe lang de crisis nog gaat duren. Maar juist nu is het belangrijk om te kijken waar jouw klanten straks op zitten te wachten en wat je nodig hebt aan werknemers. Ook voor huidige werknemers kan het beangstigend werken wanneer er teveel wordt gefocust op de korte termijn en door die onzekerheid zullen ze veel druk ervaren. Daarom is het belangrijk om een visie te hebben en niet te lang te blijven afwachten.  De kans is groot dat we zodra het virus onder controle is, snel weer herstellen en het normale leven oppakken. Daarom is het van belang om je nu al voor te bereiden op dit herstel, zodat er direct stappen gezet kunnen worden. Daarbij straal je als bedrijf vertrouwen uit richting werknemers, maar ook naar nieuw talent en (potentiële) klanten. Wanneer wij nu adverteren met een vacature, zal dit extra opvallen op het moment dat de concurrentie stil zit. Meer mensen zijn nu online; je bereikt meer mensen, blijft on top of mind en komt over als een sterk bedrijf.

Digitaal solliciteren
Maar hoe moet je nu solliciteren met de 1,5 meter norm? Er zijn tegenwoordig genoeg mogelijkheden om online gesprekken te voeren met kandidaten. We zien al dat thuiswerken ons goed af gaat en hebben regelmatig video contact met onze collega’s. Uiteraard vervangen video calls niet de gehele sollicitatieprocedure, maar dit kan voor de eerste gesprekken een goede toevoeging zijn. Kandidaten hoeven geen halve dag vrij te nemen en zal waarschijnlijk geen overvolle agenda hebben, waardoor een gesprek laagdrempeliger zal zijn en kandidaten zich flexibeler kunnen opstellen. Het proces zal hierdoor een stuk sneller en efficiënter kunnen worden doorlopen. Alleen de vervolggesprekken hoeven op deze manier plaats te vinden op kantoor.

Wij staan graag voor jullie klaar om eens te klankborden en denken graag met jullie mee. Bel of mail naar Laura (laura@amacom.nl / 06-22503580).