Je bent een Designer, Art Director of Creative Director. Je weet heel goed hoe je je werk aan een klant moet presenteren, maar je beste werk online presenteren met een duidelijk en mooi online portfolio vind je wat lastiger. Herkenbaar? Of heb je al een goed portfolio, maar wil je dit nog net wat verder aanscherpen? Lees dan hier onze tips!
1. WEES SELECTIEF
Neem niet al het werk dat je ooit gemaakt hebt op in je portfolio, maar alleen het werk waar je het meest trots op bent en waar je nog meer van zou willen maken. Zorg dat je al met een aantal cases kunt laten zien waar jouw kracht en talent liggen en plaats de cases waar je het meest trots op bent bovenin je portfolio.
2. DUIDELIJKE TOELICHTING
Laat het volgende goed naar voren komen:
- Wat is de klantvraag?
- Wat is jouw strategie/concept/idee/oplossing en vertel waarom je hiervoor hebt gekozen - was je hier alleen verantwoordelijk voor of in teamverband, wat was jouw aandeel?
- Welke middelen heb je ingezet?
- Niet onbelangrijk, maar dit wordt nog wel eens vergeten: wat zijn de resultaten? En vermeld het uiteraard ook als er nominaties of awards zijn behaald.
3. EN VERDER..
Het lijkt logisch, maar toch zien wij het geregeld anders:
- Ben je een UX'er, laat dan goed je UX-werk naar voren komen en hoe jij van sketch tot ontwerp door het UX proces loopt (denk aan wireframes, workflows, persona's, etc.).
- Zorg voor een goede usability, zeker als UX'er, maar eigenlijk geldt dit voor alle portfolio's!
- Laat met aansprekende visuals zien welke middelen je hebt ingezet bij je cases.
- Zorg dat links en mailadressen klikbaar zijn.
- Bij voorkeur heb je een eigen site; Behance, Cargo en Dribbble zijn leuk, maar je kunt daarmee je cases een stuk lastiger toelichten (zie ook punt 2).
- Zorg dat je portfolio er visueel pixel perfect uit ziet, dus geen onscherpe designs!
- Ben je een Strateeg, ook dan is het prettig om een aantal cases goed weer te geven (zie punt 2)
- Laat werk zien in de richting van je ambitites. Liggen deze bijvoorbeeld in de richting van digital, laat dan vooral alles wat betreft platforms, apps en websites goed naar voren komen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor social, thema, campagnes, branding, packaging e.d.; zorg dat je portfolio een weerspiegeling is van je beste werk en de richting die je op wil gaan i.p.v. een verzameling van al je werk.
- Zorg dat je portfolio zelf goed in balans is met je werk en dat dit niet teveel afleidt.