MEET WOUTER, VOORMALIG FOUNDER EN CD BIJ KOKORO

It’s our job om de meest interessante mensen uit de bureauwereld te ontmoeten en ze te koppelen aan mooie opdrachtgevers. Stuk voor stuk top kandidaten waar je wat van kunt leren, dus voor ons de reden om ze aan de hand van een aantal vragen aan jullie voor te stellen!

Wouter

Wie ben je?
Wouter Vanhaeren, 38, geboren in Opglabbeek, België en in 2005 verhuisd naar Amsterdam.

Hoe ben je in contact gekomen met AMACOM?
Ik ben een aantal jaren geleden benaderd door Laura op LinkedIn. 

Waar werk je en wat doe je daar precies, of wat is je laatste functie geweest?
Vanaf 2013 tot begin dit jaar was ik mede oprichter en creatief directeur bij KOKORO Amsterdam. KOKORO was een ongelofelijk leuke en creatieve rollercoaster waar ik met trots op terug kan kijken. Na 7 mooie jaren besloot ik dat het tijd was voor een nieuw avontuur, al had mijn timing iets beter gekund, zo bleek toen Corona opeens de kop op stak. Extra uitdagend zeg maar. :)

Wat spreekt je zo aan in een job als creatief?
Dat geen enkele briefing ooit hetzelfde is. Ieder project is altijd weer een nieuwe uitdaging die een originele creatieve oplossing nodig heeft. En als je elke keer opnieuw het beste uit jezelf moet bovenhalen, dan gaat het ook nooit vervelen.

Van welke cases/campagnes kunnen we je kennen?
De Simyo ‘Jij blij, wij blij’ campagnes zijn behoorlijk intensief ingezet. Of misschien de ‘Twijfel’ campagne van Trouw? Daarmee hebben we KOKORO op de kaart gezet in 2013. Of mijn meest recente werk voor CheapTickets? Met de ‘Je ticket naar’ campagnes. Die lopen nu ook al een tijdje.

Welke baantjes heb je vroeger gehad?
Ik heb een aantal jaren vakantiewerk gedaan in een opvangcentrum voor zieke en gewonde wilde dieren. Ik deed daar al dagelijks vrijwilligerswerk, maar in de zomervakanties mocht ik daar 2 maanden fulltime aan de slag. Ik kon dus van mijn hobby mijn (vakantie)werk maken. Ik verzorgde er zieke en gewonde wilde dieren en was vaak op pad voor reddingsacties. Van dierenredder naar reclamemaker. Daarnaast heb ik ook nog twee zomers in een bierbrouwerij en in een distributiecentrum van IKEA gewerkt. Dat was meteen een stuk minder leuk.

Voor welk merk zou je heel graag nog willen werken?
Ik werk het liefst voor merken met een probleem. Underdogs die de markt nog moeten gaan veroveren. Of net omgekeerd, gevestigde merken die hun bestaansrecht dreigen te verliezen in de markt. Voor hen moet je het wiel opnieuw gaan uitvinden en kan je echt een verschil maken als creatief.

Wat doe je (het liefst) na werktijd?
Ik houd heel erg van technofestivals. Maar die zal ik voorlopig even moeten missen vrees ik.

Wat zou ieder kantoor volgens jou moeten hebben?
Stilteruimtes. Ik gedij prima in een open kantoortuin, maar soms wil je even in alle rust kunnen vergaderen of werken. En ik vind het altijd fijn als er mogelijkheden zijn om te ontspannen. Denk aan een relaxte zithoek of een tafelvoetbaltafel.

Welk nummer moeten wij zeker op onze office-playlist zetten?
Run along, son’ van Husbands is een all-time favorite. En zowat alles van Princess Chelsea.

Wat is je meest gebruikte app?
Op mijn iPhone is dat Whatsapp en op mijn iPad is dat Netflix denk ik. 

Durf je te zeggen wat je gemiddelde schermtijd per dag is?
Ik heb de schermtijdfunctie uitgeschakeld. Ik vind dat schermtijd pas een probleem is als je het ervaart als een probleem. En dat is niet zo bij mij, dus ik denk dat de balans wel goed zit bij mij.

Wat zijn je goals voor dit jaar?
Snel weer mooi, spraakmakend werk maken bij een fijne club. 

Welke commercial/campagne zou jij een award geven?
Mag het een klassieker zijn? Namelijk het enorme succes van de Beers campagne ‘A diamond is forever’ uit 1947. Ongelofelijk knap hoe ze met dat éne zinnetje de hele wereld in no time zo gek hebben gekregen om te geloven dat échte liefde pas bewezen wordt met een diamanten ring. En ook al vind ik het compleet gestoord hoe ze met een reclamecampagne de hele wereld geïndoctrineerd hebben en weet ik dat er bij diamanten nogal wat ethische bezwaren zijn, als reclamemaker kan ik er alleen maar bewondering voor hebben. Mocht je het hele verhaal nog niet kennen, zoek dan op YouTube even naar The Real Reason We Buy Diamonds’.

Wat zie je gebeuren op het gebied van social platforms? We zien veel voorbij komen op TikTok, maar zijn er nog andere ontwikkelingen op dit gebied?
Grote platforms die experimenteren met nieuwe services zijn super interessant vind ik. Denk aan Facebook Dating. Of Google met hun cloud based gaming platform Stadia.

En ik ben benieuwd naar wie als eerste gaat komen met een AR killertoepassing. Zowat alle grote platforms en tech merken hebben hier zwaar op ingezet in het afgelopen jaar, maar vooralsnog blijft het wachten op de eerste echte AR sensatie. Heel benieuwd.

Hoe blijf jij op de hoogte van ontwikkelingen in de sector en wat is je favoriete bron?
Ik heb een lijstje websites die ik vaak check. AdWeek, Adformatie, Fonk Online, The Verge, iCulture, The Next Web,… En ik ben geabonneerd op diverse vak gerelateerde nieuwsbrieven. Puur voor reclame is AdFreak van AdWeek mijn favoriete bron. Maar voor alles wat met tech en social platforms te maken heeft is The Verge mijn absolute topper.

Wat zijn volgens jou de buzzwoorden/trends van dit jaar?
‘Anderhalvemetersamenleving’ wordt denk ik toch wel de topper van 2020.

Welke hotspot in jouw stad mis je het meest tijdens Corona?
Ik zou wel weer eens een avondje willen doorhalen in De School. Of lekker gaan eten in een goed restaurant.   

Welke commercial/campagne m.b.t. Corona vind jij eruit springen? 
Geen enkele eigenlijk. Ik vond ze vooral erg op elkaar lijken door de video call vorm. Maar je kan het ze ook niet echt kwalijk nemen. Iedereen moest onverwacht én tegelijk aan de slag om zo snel mogelijk met iets te komen. Dan kan je verwachten dat meerdere campagnes met hetzelfde (vorm)idee komen. Ik ben vooral benieuwd waar merken mee gaan komen in het ‘nieuwe normaal’.

Wat is jouw favoriete video tool om in contact te blijven met collega’s of vrienden?
Ik vind Whereby.com (vroeger heette het Appear.in) een hele fijne tool. Gratis, en iedereen met een link naar je room kan aanschuiven, zónder account. 

Wat is jouw visie voor bedrijven en bureaus de komende tijd? Of hoe denk jij dat bedrijven en bureaus zich post-Corona gaan ontwikkelen?
Bureaus en bedrijven waren flink overvallen door de Coronacrisis. Ik denk dat iedereen zal gaan proberen om zelfredzamer te worden. Het risico op een nieuwe lockdown zal nog wel even aanwezig blijven en de volgende keer kunnen ze maar beter voorbereid zijn.

Daarnaast denk ik dat (gedeeltelijk) thuiswerken een blijvertje zal zijn voor veel bedrijven en bureaus.   

Dan zijn er nog de bedrijven die door de coronacrisis extra creatief zullen moeten worden omdat hun sector niet zo snel terug zal kunnen naar hoe het ooit was. Denk aan de reisindustrie, luchtvaartmaatschappijen, horeca,… Ik denk dat bureaus juist voor hen een helpende hand kunnen bieden.

Wat is jouw beste tip op werkgebied?
Door slecht werk vinden mensen ons vak irritant, dus probeer altijd om werk te maken waar je zelf trots op bent. Waar je op een feestje over wil praten. Probeer met je werk een positieve bijdrage te leveren aan de wereld.