IN THE SPOTLIGHTS - JAMEELA JAMIL


De Lovie Special Achievement Award is dit jaar uitgereikt aan Jameela Jamil. Een mooi moment om haar nog een keer in de spotlights te zetten. 

Mocht je nog niet bekend zijn met Jameela; ze noemt zichzelf een 'feminist in progress' en gebruikt haar online platform om awareness te creëren rondom body positivity, vrouwenrechten, inclusiviteit en self love. Naast haar persoonlijke Instagram account met meer dan 3 miljoen volgers heeft ze ook het account I Weigh. 


De aanleiding hier van was een post van een Kardashian, waarbij haar gewicht in kilo's was vermeld. Jameela vond het belachelijk dat iemands gewicht van belang zou zijn en dat andere vrouwen zich hier (in negatieve zin) mee vergelijken. Ze postte als reactie een selfie met haar eigen gewicht (I weigh), maar dan uitgedrukt in alles wat haar uniek maakt in plaats van in kilo's. Al snel volgden vele anderen haar voorbeeld en besloot ze een account op te starten voor de nieuwe beweging. Ook andere media pikten dit op en wilde op de body positivity kar springen zonder zelf 'echte' en onbewerkte vrouwen te laten zien, dus Jameela verzette zich hiertegen door het photoshoppen van modellen op de agenda te zetten. Begin 2019 kondigde ze aan dat ze het account zou omvormen tot een bedrijf dat zal lobbyen voor verandering en zorgt dat fatshaming wordt geclassificeerd als haatspraak. Een mooi voorbeeld van een online community die pleit voor noodzakelijke veranderingen.

In tijden van Corona, waarin veel mensen meer geïsoleerd leven en zich meer dan ooit bevinden op het internet, zorgt Jameela dat er positieve en eerlijke boodschappen worden verspreid en mensen worden aangemoedigd om schaamte los te laten en meer van zichzelf te houden. Het gebruiken van haar enorme online platform om te strijden voor een betere wereld was genoeg reden om Jameela te eren met een Lovie Special Achievement Award. 


Check hier het I Weigh account en bekijk hier de video waarin nogmaals wordt uitgelegd waarom ze de Award heeft gewonnen.