CATCH UP WITH BOB VONKEN

In deze rubriek praten we bij met kandidaten die bij één van onze opdrachtgevers zijn begonnen. Het is inmiddels ruim 1,5 jaar geleden dat Bob Vonken bij The Garage is gestart. Let's catch up!

Bob Vonken

Je bent in 2021 begonnen als Operations Director bij The Garage en hebt onlangs de stap gemaakt naar Managing Director. Waar heb je je zoal mee bezig gehouden?

Klopt! The Garage is een Digital Agency dat focus heeft op de verduurzaming van de Energiemarkt, dit doen we onder de vleugels van ons moederbedrijf E.ON.

Toen ik begon in mijn nieuwe rol heb ik de tijd genomen om de context van de nieuwe omgeving beter te begrijpen. Ik vind het fijn om eerst te observeren en te luisteren naar de input van het team. Veel mensen starten direct met het doorvoeren van veranderingen, maar hiermee creëer je geen draagvlak en push je vooral je eigen mening. Door samen met het team de uitdagingen en problemen inzichtelijk te maken en dit samen op te pakken, creëer je een momentum om aan de slag te gaan. Tijdens deze periode hebben we gewerkt aan een stabiele workflow, waarin we projecten volgens een vaste methodiek benaderen. Daarnaast hebben we meer aandacht besteed aan het opleiden van juniors & mediors, dit door hen mee te nemen in de projectmethodiek en onderdeel te laten zijn van het proces.

Na ongeveer een jaar ging Parsia, de founder van The Garage, een nieuwe uitdaging aan binnen ons moederbedrijf E.ON. Inmiddels had hij het vertrouwen dat The Garage bij mij in goede handen zou zijn. Na een interne sollicitatieprocedure ben ik per september 2022 gestart als MD. Door deze switch zijn mijn werkzaamheden meer gaan focussen op het samenbrengen van de interne stakeholders binnen E.ON, het aantrekken van nieuwe klanten en uitbreiden van bestaande klanten.

Wat is de reden dat je voor The Garage hebt gekozen?

Ik miste bij mijn vorige werkgever de connectie met duurzaamheid en er waren weinig raakvlakken met het algemeen maatschappelijk belang. Bij The Garage werken we samen met verschillende energiemaatschappijen aan het verduurzamen van de energiemarkt en zetten we ons in voor de energietransitie. Deze transitie is de laatste periode nog vele male belangrijker geworden waardoor de noodzaak nog duidelijker is voor de markt.

Waar hebben jullie als bureau zoal aan gewerkt de laatste tijd? Wat voor toffe producten zitten er in de pijpleiding die we kunnen verwachten?

Afgelopen periode hebben de teams vooral gewerkt aan een aantal mobile apps. Steven de Lange (Design Director) en ik hebben reeds eerder samengewerkt bij een mobile development agency en deze kennis hebben we doorvertaald in de diensten van The Garage. Zo werken we momenteel aan de vernieuwing van twee energie apps in Nederland en hebben we samen met eprimo Duitsland een app gemaakt die de jongere generatie helpt bij het veranderen van hun energieconsumptie middels tips & tricks, maar ook toegang geeft tot een community van experts. Ook werken we samen met onze Duitse collega’s aan een app waarmee je je elektrische auto onderweg kunt opladen en die je in staat stelt slim te navigeren langs verschillende laadstations.

Het toffe van deze producten is dat ze allemaal gebruik maken van een Design system i.c.m. Design tokens. Simpel gezegd zijn deze tokens eigenlijk kleine stukjes code die voortkomen uit het design. Op deze manier kunnen design en development eenvoudig samenwerken. Waar developers normaliter zelf design wijzigingen in de code moest doorvoeren gebeurt dit nu geautomatiseerd d.m.v. de Design tokens! Hier komt natuurlijk heel wat meer bij kijken, maar ik zal de lezer de technische details besparen! ;)

Wat staat er voor 2023 in de energiesector centraal?

Binnen onze sector denk ik dat energie-integratie in en rondom je woning een zeer grote rol gaat hebben. Denk hierbij aan het slim opladen van je auto op zonne-energie, het koppelen van alle “slimme” apparaten via een app en dat terugleveren van energie aan het net op een andere manier zal plaatsvinden door bijvoorbeeld thuisbatterijen. Van de week las ik een artikel dat onze zusteronderneming vandebron start met hoofdstuk 2 van de energietransitie middels een virtuele energiecentrale. Dit soort initiatieven zullen we het aankomend jaar veel meer gaan zien.

Van welk (spraakmakend, innovatief of creatief) product sloeg jij het afgelopen jaar steil achterover (nationaal en internationaal)?

ChatGPT van OpenAI heeft op mij een enorme indruk achtergelaten. Je ziet momenteel veel producten voorbij komen die zich baseren op het model van OpenAI en ik denk dat er dit jaar nog wat verstoringen in de markt zullen optreden. Niet alleen bedrijven zoals Google zullen de komst van OpenAI gaan ervaren, maar ook bepaalde beroepen in onze sector zoals Copywriters zullen zichzelf opnieuw moeten gaan uitvinden en kunnen niet om het bestaan van ChatGPT heen.

Nog iets wat je wil delen met ambitieuze jongeren die graag op een soortgelijke positie terecht willen komen? Welke weg heb jij bijvoorbeeld afgelegd om MD te worden?

Ik heb vrij diverse rollen gehad binnen diverse IT bedrijven, van analist tot consultant en later groeide ik als scrum master / product owner door richting teammanager om uiteindelijk een MT functie als Ops director te bekleden.

Ik denk dat wanneer je continu boven verwachting presteert, je je leidinggevende niet in slecht daglicht laat komen en daarnaast discipline creëert om steeds iets beter te presteren je binnen elke groeiende organisatie snel stappen kunt maken.