CAREER INSIGHTS WITH JARMO VAN DER HEUL - FRONT END DEVELOPER

In Career Insights belichten wij een vakgebied en/of functie, zodat jullie meer inzichten hebben in deze specifieke rol of branche en een inkijkje krijgen in hoe een werkdag eruit ziet. Dit keer vertelt Jarmo van der Heul meer over zijn rol als Front-End Developer.

jarmo

 
1. Kun je ons wat vertellen over je functie als Front End Developer?

''In de kern draait het voor mij om ontwerpen om te toveren tot presterende, gebruiksvriendelijke en toegankelijke webapps en -sites. Daarbij let ik continu op snelheid, fijne beleving voor de gebruiker en de nieuwste ontwikkelingen in webdev. Met schone, geoptimaliseerde code probeer ik alles vlot en modern te maken. Daarbij werk ik veel met moderne front-end tools zoals React, Next.js en TypeScript.''

2. Was de rol van Front End Developer een bewuste keuze, wist je dit al vanaf jongs af aan?

''Van jongs af aan was ik al geïntrigeerd door het internet en de oneindige mogelijkheden die het biedt om nieuwe dingen te ontdekken en te leren. Tijdens mijn studie besloot ik me te richten op contentproductie voor het web. Mijn avontuur in de online sector begon bij e-commercebedrijven, waar ik me bezighield met contentcreatie en onlinemarketing. Gaandeweg raakte ik steeds meer geïntrigeerd door de techniek achter apps en succesvolle websites. Ik wilde begrijpen hoe deze platformen werken en zelf in staat zijn om apps en websites te ontwikkelen.

Dit was voor mij de drijfveer om vier jaar geleden de overstap te maken naar front-end development. Mijn interesse in het web was er dus al van jongs af aan, de keuze voor een loopbaan als front-end developer in 2020 was een bewuste beslissing. Vanaf dat moment stortte ik me volledig op het schrijven van code en het bouwen van moderne webapplicaties met het bezig zijn met de nieuwste stacks.''

3. Hoe ziet een typische gemiddelde werkdag eruit voor jou?

''Een typische werkdag voor mij als front-end developer begint met een korte standup. Hier vertellen we als team waar we de afgelopen dagen aan hebben gewerkt en wat de plannen zijn voor vandaag.

Na de standup drink ik een bakje koffie en start ik met een code review van een openstaande merge request. Dit houdt in dat ik de code die een collega heeft geschreven nauwkeurig nakijk op functionaliteit, best practices en optimalisaties. Het is een belangrijk onderdeel van ons proces om de kwaliteit van onze code hoog te houden. Vervolgens ga ik aan de slag met mijn eigen toegewezen ticket voor die dag. In een Scrum-aanpak wordt al het werk opgesplitst in kleinere, behapbare taken of tickets. Ik focus me dan volledig op die taak, of het nu gaat om nieuwe functionaliteit programmeren of bestaande code refactoren.

Rond 12 uur is het lunchtijd. We maken vaak met het hele team een korte wandeling om de benen te strekken. Daarna lunchen we samen en hebben we gezellige gesprekken over van alles en nog wat, niet alleen werk gerelateerd. Het is een fijne manier om eventjes uit je coderingsmindset te stappen.

Na de lunch begin ik met een vers bakje koffie om lekker geconcentreerd en in de "flow" te komen voor het verdere programmeerwerk. Of ik de rest van de middag vrijuit kan coderen, hangt af van of er die dag meetings of refinement sessies gepland staan. Wat ik erg waardeer aan mijn werk als front-end developer is dat ik, wanneer ik geen vergaderingen heb, lekker in mijn eigen zone kan zitten. Ik kan muziek opzetten en diep ingaan op mijn code, waardoor ik veel werk verzet krijg.''

4. Welke skills moet je hebben om goed te zijn in jouw rol?

''Naast de vereiste technische kennis van programmeertalen, frameworks en tools, is het heel belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in de front-end wereld. De web technologieën evolueren in een razendsnel tempo, dus je moet gemotiveerd zijn om continu bij te leren en jezelf uit te dagen met nieuwe concepten en werkwijzen.

Daarnaast is een sterk analytisch vermogen cruciaal. Je moet nauwkeurig kunnen werken en je eigen code, maar ook die van je collega's, kritisch onder de loep kunnen nemen. Alleen door voortdurende code reviews en optimalisaties, kunnen we de kwaliteit van onze producten blijven verbeteren.

Het werk van een developer stelt je geduld regelmatig op de proef. Vooral in het begin liep ik wel eens tegen frustrerende bugs aan - softwarefouten die de applicatie doen vastlopen of vreemde uitkomsten geven. Soms werk je uren aan het debuggen, om er vervolgens achter te komen dat het een relatief klein probleempje was. Dat kan behoorlijk frustrerend zijn. Maar juist die uitdagingen maken het vak zo boeiend en leerzaam.

Naast de technische vaardigheden zijn presentatie- en softskills, vaardigheden die je verder brengen als front-end developer. Het kunnen uitleggen van je code en de rationale erachter is een zeer waardevolle vaardigheid. Of het nu gaat om code reviews met collega's of het presenteren van je werk aan niet-technici zoals projectmanagers of stakeholders, helder kunnen communiceren wat je code doet en welke problemen het oplost is cruciaal. Het verhoogt niet alleen het begrip, maar bouwt ook vertrouwen in jouw aanpak.

Daarnaast is effectieve communicatie en samenwerking met je team van essentieel belang. Als developer werk je zelden alleen, maar bouw je voort op elkaars kennis en werkzaamheden. Daarom is het belangrijk open te staan voor feedback, duidelijk over blokkades of vragen te communiceren en als één hecht team op te trekken. Goede mondelinge en schriftelijke communicatievaardigheden zijn hierbij onmisbaar. Dit soort softskills krijgen misschien minder aandacht dan de technische programmeervaardigheden, maar ze bepalen voor een groot deel je groei en succes als front-end developer. Naast een sterke technische fundering moet je jezelf blijven ontwikkelen in het helder uitleggen van complexe concepten, constructieve feedback geven en ontvangen, en een stevige teamspeler zijn. Dit zal je werk naar een hoger niveau tillen.''

5. Wat zijn de leukste dingen van jouw functie?

''Het leukste aspect van mijn functie als front-end developer is dat ik continu aan het leren ben en mijn skills blijf bijschaven. De wereld van web development is constant in beweging met nieuwe technologieën, frameworks en best practices. Hierdoor blijft het vak ontzettend dynamisch en uitdagend. Ik vind het geweldig om op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen en steeds nieuwe dingen bij te leren.

Daarnaast is het erg bevredigend dat mijn werk directe, zichtbare feedback oplevert. De code die ik schrijf, vertaalt zich in een werkend product of functionaliteit die ik meteen kan zien en testen. In plaats van theoretisch werk, lever ik tastbare resultaten op waarmee gebruikers kunnen interacteren. Deze directe feedback en het zien van mijn werk in actie motiveert me enorm.

Een ander bijzonder leuk aspect van mijn functie is dat ik bij The Garage werk aan producten en oplossingen met een maatschappelijke impact. Ons doel is bedrijven te helpen bij de overgang naar een duurzame en toekomstbestendige samenleving. Of het nu gaat om de energietransitie, circulaire economie of andere vormen van verduurzaming - de digitale producten waar ik aan werk, dragen bij aan echte maatschappelijke verandering.

Het geeft een enorme voldoening om te weten dat mijn dagelijkse code bijdraagt aan oplossingen voor complexe uitdagingen op het gebied van duurzaamheid. In plaats van alleen commerciële producten, werk ik aan innovaties die onze samenleving een stap dichterbij een betere toekomst brengen. Dit maatschappelijk verantwoorde doel geeft extra betekenis aan mijn werk als front-end developer.''

6. Heb je nog tips voor starters en studenten die in de toekomst een soortgelijke functie willen hebben? Zijn er bijvoorbeeld nog specifieke studies, stages of cursussen die je kunt aanbevelen?

''De leercurve kan in het begin best stijl zijn, dus zet vooral door en stel doelen voor jezelf. Er is ontzettend veel kennis en informatie beschikbaar tegenwoordig via online cursussen, video's en tutorials. Maak er slim gebruik van.

Wat voor mij persoonlijk zeer waardevol was, is een omgeving waar ik van meer ervaren developers kon leren. Online leren is een goed begin, maar soms kan het ook wat eenzaam voelen. Het heeft mij enorm geholpen om onderdeel te zijn van een team en een mentor te hebben waar ik vragen aan kon stellen en van kon leren. Dus probeer stage te lopen of begin als junior bij een bedrijf met gedreven collega's.

Daarnaast raad ik aan om naast je opleiding of cursussen ook veel zelf aan eigen projecten te werken. Bouw webapps, experimenteer met nieuwe tools, of probeer iets nieuws te maken dat je hebt geleerd. Zo blijf je continu oefenen en bouwen aan je portfolio.''